Spring naar het artikel

Vanaf 1 juli 2022 bent u als verhuurder verplicht om in ieder huurhuis een rookmelder op te hangen. Daartoe heeft minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) besloten.

De rookmelders moeten jaarlijks dertien dodelijke slachtoffers door woningbrand voorkomen. Als verhuurder wordt u verantwoordelijk voor het plaatsen van de melder. Het advies is om dit op tijd te doen, bijvoorbeeld in combinatie met regulier onderhoud (zoals de tweejaarlijkse check van de cv-ketel).

Het plaatsen van rookmelders in nieuwe en gerenoveerde woningen is nu al verplicht. De nieuwe wet geldt ook voor bestaande woningen. De aanwezigheid van rookmelders valt volgens de nieuwe wet onder de zorgplicht. De Tweede Kamer behandelt deze wet, een aanpassing van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, in april.

Per bouwlaag een rookmelder

Per bouwlaag met een verblijfsruimte of vluchtroute moet een rookmelder aanwezig zijn. De kosten schat de minister op ongeveer 47 euro per stuk. Als verhuurder bent u in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen, maar huurder en verhuurder kunnen hierover andere afspraken maken. Het toezicht op de naleving van de verplichting ligt bij gemeenten.